Om att tävla

Att tävla är en naturlig del av simidrotten. Det viktigaste med att tävla är att simmarna får utöva sina färdigheter i simning och mäta resultaten mot sina egna resulat. På en tävling får man ett kvitto på att träningen ger resultat och att man successivt blir bättre.

I SK Alingsås är det naturligtvis helt frivilligt om man vill tävla eller inte. Självklart ställer föreingen inga krav på hur simmaren placerar sig på en tävling. Att tävla utan krav på hur man placerar sig i förhållande till de simmare man tävlar mot och i stället fokusera på den enskilda simmarens förbättring är bra för simmarens självkänsla.

På en tävling har simmarna också mer tid att prata med varandra och man lär känna sina simkompisar mer på simtävlingar än vad man hinner göra på simträningen.

Att vara med på en tävling

 1. Innan varje tävling skickar klubben ut ett mail till de simmare som tävlingen är avsedd för med information om vilka distanser simmaren kan vara med på och när man ska anmäla sig. 
 2. Simmaren anmäler sig till den adress som anges i inbjudningsmailet. Rådgör gärna med tränaren vilka distanser du ska vara med på.
 3. Tävlingsansvarig i SK Alingsås sammanställer anmälningarna från simmarna och skickar anmälan till arrangören.
 4. Arrangören tar hand om anmälningarna från de klubbar som anmält sig, gör startlista samt skickar denna till klubbarna.
 5. Tävlingsansvarig för tävlingen skickar mail med PM för tävlingen till deltagande simmare. 
 6. Efter avslutad tävling mailar arrangören resultatlistan till deltagande klubbar.
 7. Klubben skriver till lokalpressen och ser till att info läggs upp på klubbens hemsida.

Kostnader för anmälan och strykning

Vid tävling gäller följande policy för anmälningsavgifter och strykningsavgifter för simmare i Simklubben Alingsås:

 • Klubben står för anmälningsavgiften för alla simmare som deltar på av klubben utvalda tävlingar.
 • Vid strykning i tid (tidpunkt anges i PM’et som skickas ut inför tävlingen) av giltigt skäl (sjukdom eller skada) betalar klubben anmälningsavgiften. Vid strykning av annan orsak faktureras simmaren anmälningsavgiften.
 • Vid strykning efter utsatt tid faktureras simmaren även strykningsavgiften.
 • Strykningar görs till den adress som anges i mailet från klubben.
 • Kostnad för efteranmälan debiteras licensierade simmare. Senast tid för anmälan står i inbjudan till tävlingen.   
 • Ordinarie träning utgår på tävlingsdagen för de som väljer att inte tävla.

Tävlingslicens

Alla tävlingssimmare i Sverige måste ha tävlingslicens. Simmaren tilldelas sitt licensnummer av Svenska Simförbundet efter den första tävling hon eller han varit med på.

Klubbmästerskap är inte en sanktionerad tävling och därför får simmarna inte någon tävlingslicens efter ett klubbmästerskap.